<<

100 jaar Alexander Scriabin


Een navolger van Chopin en een studiegenoot van Rachmaninov, Alexander Scriabin (1872-1915) wordt als componist veelal over het hoofd gezien. Tegelijkertijd mag zijn zeer unieke muziek zich nog altijd verheugen in de heimelijke bewondering van veel componisten en pianisten. 2015 is het uitgelezen moment om de hoogstpersoonlijke muziek van Scriabin in het zonnetje te zetten.

Scriabin was, evenals Rachmaninov, een groot pianovirtuoos en schreef hoofdzakelijk voor zijn eigen instrument. Hij zei eens over zichzelf "Eerst was ik chopinist, later werd ik wagneriaan, maar nu kan ik alleen nog scriabinist zijn." Dit is zonder twijfel een goede typering van de ontwikkeling van zijn muziek.


Vier concerten

In 2015 besteedde Antal met vier recitals aandacht aan het honderdste sterfjaar van Alexander Scriabin. De recitals vonden plaats in Leiden, Beusichem, Den Haag en Den Bosch. Twee concerten waren in de vorm van een tweeluik, bestaande uit een introductie en een recital. Een muzikale Scriabin-reis beginnend bij Chopin en eindigend op het unieke spoor in de muziekgeschiedenis van het 'scriabinisme'.
Op het programma stonden naast Scriabin's Tweede en Vierde Sonate ook enkele van diens preludes en de Tweede Ballade van zijn grote voorbeeld Frédéric Chopin.