<<
Pianist Sporck verbindt actuele en oude muziek


door René van Peer


14 feb 2008, 03:25 - TILBURG - "Muziek weerspiegelt hoe mensen leven", zegt Antal Sporck (26). "Onze moderne levenswijze is compacter en efficiënter geworden en dat vind je in de hedendaagse muziek terug." De jonge Sporck treedt als componist en pianist in de voersporen van zijn vader: Tilburger Jo Sporck.

"Het is muziek waarin emotionele lading en originele vormgeving samengaan." Sporck studeerde anderhalf jaar geleden af als pianist, met een speciale onderscheiding voor zijn muziekkeuze en zijn uitvoering van eigentijdse muziek. Daar ligt zijn hart ook, vertelt hij. "Dat heeft alles te maken met het feit dat ik ook componist ben. Daardoor heb ik meer oog voor muziek van nu dan studenten die alleen piano doen. Die richten zich voornamelijk op het standaardrepertoire. Als componist heb ik een voorkeur voor specifieke ontwikkelingen. Dat zie je terug in de muziek die ik tijdens het concert speel."

Het repertoire bestaat uit werken van onder anderen Alexander Skrjabin, Maurice Ravel, Oliver Knussen en George Benjamin. "In dit programma wil ik een verbinding maken tussen stukken die ik waardevol vind in de muziek van nu en grote composities van vroeger. Die worden te vaak gescheiden gehouden in concerten, waardoor het grote publiek meer en meer vervreemd raakt van wat er nu gebeurt. Programma's worden steeds minder avontuurlijk hoewel er nog steeds goede muziek geschreven wordt en de tijd van extremen voorbij is."

In de verbanden die hij legt gaat het Sporck niet alleen om overeenkomsten maar ook om contrasten. "Wat de componisten in het programma gemeen hebben is een combinatie van vakmanschap en originaliteit", zegt hij. "Oliver Knussen en Alexander Skrjabin werken met een bijzonder kleurenpalet en emotioneel geladen, romantische gebaren. Ravel en Benjamin zijn allebei ongelooflijk minutieus, zijn nuchterder dan de andere twee. Maar bij allemaal geldt dat ze hun muziek in een strakke structuur gegoten hebben."

Doordat Sporck met George Benjamin heeft gewerkt, heeft hij een speciale band met deze componist. "Hij stelt de hoogste eisen aan elk onderdeel van zijn muziek, hoe klein het ook is. Daarom was het bijzonder dat hij me toestemming gegeven heeft om van zijn 'Piano Figures' de Nederlandse première te doen."

In het Cenakel staat zijn 'Shadowlines' op het programma. "Dat is me dierbaar, omdat ik het bij mijn examen uitgevoerd heb. Sinds ik hem heb leren kennen is het trouwens veel moeilijker voor me geworden om iets te schrijven waar ik tevreden over ben. De laatste tweeëneenhalf jaar heb ik twee stukken geschreven, een van acht en een van tien minuten. Hij heeft me geïnfecteerd met een streven naar de meest integere richting in muziek."

Antal Sporck erkent dat die omschrijving ook bij zijn vader past. "Ik ben door hem opgevoed", lacht hij. "Natuurlijk lijken we op elkaar, maar er zijn genoeg verschillen, dat kan ik je verzekeren."